GOUDHAANTJE

Nieuwsbericht geplaatst op 12 november 2016.

21 oktober 2016 deed ik de deur van het koetshuis open en tot mijn grote verrassing was er een prachtige vogeltje op mijn deurmat neergestreken.


Ik had zo'n vogeltje niet eerder gezien en wist de naam dan ook niet, heb verschillende mensen gevraagd, tot mijn nichtje Jantine heel enthousiast zei: HET IS EEN GOUDHAANTJE.

Op de website van de vogelbescherming vond ik deze informatie:

De goudhaan is Europa’s kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren. Ook al komen er grote aantallen goudhaantjes voor in ons land, ze worden in de broedtijd niet vaak gezien. Ze leven namelijk vooral in de toppen van naaldbomen. Hun aanwezigheid wordt meestal verraden door hun liedje of roepjes van hoge tonen; ‘zrie-zrie-zrie’. Door de hoge tonen zijn ze helaas minder goed te horen voor oudere mensen waarbij het gehoor wat achteruit is gegaan. Ze leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. Goudhaantjes kunnen ontzettend tam zijn en vooral in de trektijd als er duizenden in ons land neerstrijken zijn ze zo met voedsel zoeken bezig dat je ze soms bijna aan kunt raken. Bron: Vogelbescherming.nl