Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

Nieuwsbericht geplaatst op 14 september 2019.

Groene Monumentendag

 

Thema 2019: Plekken van plezier 

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

 

Dit jaar hebben we als comité Tynaarlo de armen ineengeslagen en organiseren we tezamen in Zuidlaren en Vries de Open Monumentendagen. In onderstaande flyer staan de deelnemers van het comité Tynaarlo vermeld. We nodigen u daarom van harte uit om ook deze monumenten te bezoeken. Het is de moeite en het plezier waard!

Op zaterdag 14 en zondag 15 september aanstaande zal Landgoed Bosch en Vaart te Vries weer deelnemen aan de landelijke monumentendag.

Op deze dagen verwelkomen wij u graag op het landgoed van 11.00 tot 17.00 uur. Ook zullen rondleidingen door de prachtige tuinen en parken worden gegeven, die u de gelegenheid geven om het landgoed en zijn oorsprong beter te leren kennen. 

Agenda

Zaterdag 14 september

  • Open Monumentendag (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • expositie van de kunstenaars in de Oranjerie (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • rondleidingen op het landgoed (aanvang 12.00 uur en 15.00 uur), vertrek vanaf de Oranjerie

Zondag 15 september

  • Open Monumentendag (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • expositie van de kunstenaars in de Oranjerie (van 11.00 tot 17.00 uur)

  • rondleiding op het landgoed (aanvang 14.00 uur), vertrek vanaf de Oranjerie

De toegang tot deze activiteiten op 14 en 15 september aanstaande is gratis. Parkeren kan (gratis) aan het kanaal. U kunt de borden volgen naar de Oranjerie op het landgoed.

Vanwege het grote succes van voorgaande jaren hebben we ook dit jaar drie kunstenaars uitgenodigd om hun werken te exposeren in de Oranjerie. De werken van Martha Asman, Lon Goedewaagen en Sara van Epenhuysen kunt u daar bewonderen.

Over de Expositie en de kunstenaars

Op zaterdag 14 en zondag 15 september exposeren Martha Asman, Sara van Epenhuysen en Lon Goedewaagen in de Oranjerie van het landgoed Bosch & Vaart. Deze expositie vindt plaats tijdens de Open Monumentendagen, waarvan het thema dit jaar is: ‘Plekken van plezier’. Op beide dagen is de expositie geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De drie exposerende kunstenaars kregen hun opleiding aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Te zien zullen zijn: schilderijen, houtsneden en beelden.

Martha Asman woont en werkt in de kop van Drenthe. Zij heeft pas op latere leeftijd de kunst omarmd. In haar schilderijen en houtsneden zijn ‘oud’ en ‘doorleefd’ terugkerende thema’s. Haar kleine Drentse landschapjes zijn van recente datum.

Sara van Epenhuysen schildert figuratief met olieverf en eitempera. Zij brengt objecten (stoelen, tafels, vloeren) herkenbaar in beeld. Die objecten vormen voor haar niet zozeer het onderwerp van de schilderijen. Ze zijn voornamelijk ‘lichtvangers’ en ze doen, met hun schaduwen, mee in een spel van patronen en ritmen over het hele beeldvlak heen.  

Lon Goedewaagen wil met haar werk aandacht vragen voor de diepere lagen in de menselijke emotie. Vergankelijkheid en kwetsbaarheid zijn daarbij terugkerende thema’s. Als beeldhouwer  werkt zij met steen en brons, maar ook met klei, was, gips, en marmer.

Verdere informatie over hun werken kunt u lezen op hun eigen websites (klik op bovengenoemde namen).

 

Groene Monumentendag!

De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft een aantal monumentale tuinen en parken bereid gevonden om op Open Monumentendag haar poorten gratis open te zetten voor een groter publiek.

Met de klimaatcrisis en de oprukkende monocultuur in het landschap en in tuinen, is er nu meer dan ooit reden om het belang van groen erfgoed van de daken te roepen.
Als er ergens draagvlak voor moet komen is het wel voor kennis, behoud en bescherming van onze groene monumenten. De NTs doet er alles aan om dat te vergroten.

Het thema van Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier:
naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun ontspanning, vermaak en vrije tijd? 

De NTs vindt dat de historische tuinen niet mogen ontbreken in dit rijtje. Al vanaf het einde van de zestiende eeuw bouwden welgestelde stedelingen landgoederen om de stank en de drukte van de stad te ontlopen. Niet voor niets noemden zij hun buitenplaatsen vaak lustoorden. Zij wisten toen al wat nu wetenschappelijk is bewezen: de tuin is goed voor de gezondheid, kortom: een plek van plezier. 

Verspreid over heel Nederland is in iedere provincie (m.u.v. Flevoland) een uniek voorbeeld uitgezocht. Namens de provincie Drenthe is landgoed Bosch en Vaart geselecteerd. Het zijn stuk voor stuk prachtige tuinen of parken behorend bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Bezoekers kunnen er genieten van siertuinen met hun rozentuinen, plantencollecties, stinzenplanten en kuipplanten. Van de zogenaamde tuinsieraden als een prieel of theehuis, historische kassen, een palmhuis, oranjerie, duiventil of praalgraf. Eeuwenoude kennis van moestuinen, fruitteelt, grachtenstelsels, vijvers, natuurlijke beekjes en gebouwde waterpartijen ligt in deze monumenten opgeslagen. 

Poster Groene Monumentendag 2019

De plezierige plaatsen die op uitnodiging van de Nederlandse Tuinenstichting opengaan, liggen vaak verborgen achter muren, hoge hagen of hekken. Nu kunt u deze groene oases gratis binnen gaan en met eigen ogen zien waarom het zo belangrijk is dit erfgoed te koesteren en te behouden.

Op beide dagen is de NTs vertegenwoordigd op het landgoed. U kunt meer informatie krijgen over de NTs bij de Oranjerie (vragen naar mw. Brouwer).

Wees welkom, laat u verrassen en vooral: heb veel plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Parkeren 

Nabij het landhuis kunt u langs het Noord-Willemskanaal uw auto parkeren. Parkeervakken zijn aangegeven middels borden. Graag de borden ter plekke volgen zodat u naar de Oranjerie wordt geleid. Voor fietsers is een apart vak aangegeven.

De tuinen en het park zijn rolstoelvriendelijk.

Honden zijn helaas niet toegestaan en ook is fietsen in het park verboden.

 

Tijdens de Open Monumentendagen op het landgoed wordt u welkom geheten met koffie/thee en wat lekkers erbij. Dit wordt u aangeboden door COOP Koetsier te Vries.  

 

Wij wensen u een aangenaam verblijf toe op het landgoed.

De Villa, gezien vanaf de oostzijde (Noord-Willemskanaal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en enthousiasmeert jaarlijks een miljoen mensen om een monument te bezoeken. Open Monumentendag is een initiatief van Stichting Nederland Monumentenland, het 'huis' waarin ook het Nationaal Monumentencongres en De Erfgoedstem vallen.