Het bouwhistorisch onderzoek, uitgevoerd door Hans Ladrak en Jim Klingers, van de boerderij; Hoeve ‘de Kale Kluft’, is afgerond. De boerderij is gelegen aan de Dokter Larijweg 60 te Ruinerwold. Graag delen we een korte samenvatting van dit onderzoek.
De boerderij, die nog steeds als boerderij dienst doet, heeft een complexe bouwgeschiedenis die niet begint in1735 zoals de jaartal-ankers in de voorgevel suggereren, maar rond 1560 of mogelijk nog eerder. Wel heeft het pand in het laatste kwart van de 17e eeuw vergaande herstellingen ondergaan, mogelijk vanwege vernielingen tijdens de Tweede Münsterse Oorlog (1672-1674). In de 18e eeuw en 19e eeuw vonden diverse uitbreidingen en moderniseringen plaats.
De twee dendrochronologisch gedateerde schuren hebben hoge leeftijden, namelijk 1564 (grote schuur) en ca. 1660-1760 (kleine schuur). De zeldzame roskarnmolen dateert uit ca. 1792 en vormt een buitengewoon zeldzaam en waardevol object. Gezien de relatief gave staat kan en moet deze molen eigenlijk weer operationeel gemaakt worden.
In het woongedeelte is een zeer bijzonder tegeltableau te vinden die diende als hulpmiddel om te bepalen op wat voor dag een bepaalde datum zou vallen en wat diende als eeuwigdurende kalender. Naast dit tegeltableau zijn er ook tableaus met Bijbelse voorstellingen. Dit soort tableaus waren in de tweede helft van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw erg populair. De betreffende tegels zijn in 1756 gemaakt in een tegelbakkerij aan de Agter ’t Weystraat in Utrecht. Dat het gaat om bijzondere tableaus, blijkt ook wel uit het maartnummer van het blad Heemschut (jaargang 101, nr. 1. Maart 2024). Daar is middels een door Eric le Gras geschreven artikel aandacht besteed aan deze bijzondere tableaus.
De boerderij is nog bijzonder gaaf in bouwhistorisch zin en authentiek. Agrarische ontwikkelingen die er door de eeuwen heen op deze boerderij en in de hele regio plaatsvonden, vallen nog zeer goed aan het gebouw en de bijgebouwen af te lezen.
Voor dit onderzoek heeft Stichting Bosch en Vaart bijdragen ontvangen van provincie Drenthe en het Cultuurfonds. Zie het eerdere bericht hierover op onze website, d.d. 18 december 2023.